Co więc będziemy potrzebować:
- 2 Kilo pomidorów
- 2 duże papryki
- 2 cebule ( ja tym razem pomieszałam białą z czerwoną)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka stołowa domowej wegety (spokojnie można ją zastąpić sklepową)
- 2 łyżki soli morskiej
- 1 łyżeczkę cząbru i suszonej bazylii
- ok 1/2 pieprzu
Pomidory, paprykę cebulę myjemy i kroimy w mniejsze cząstki. Dodajemy posiekany czosnek i przyprawy. Zalewamy całość 500ml przegotowanej wody. Owy "kociołek panoramiksa" stawiamy na palniku o średniej mocy i pozwalamy mu "bulkać" ok. 1,5 do 2 godzin.
Jak bardzo gładką konsystencję chcecie mieć,zależy od Was. Mój mąż uwielbia nieco bardziej ziarnistą konsystencję:)
Co z tym zrobić dalej zależy od Was, ja najczęściej mrożę go w małych pojemnikach, możemy go również zagotować w słoikach. Dla mnie opcja mrożenia jest wygodniejsza:)
Dajcie znać co Wy na to? Spróbujecie? A może i Wy macie jakieś przepisy na zdrowe alternatywy sosów lub dań?
Pozdrawiam,
Truskawkowa!
Wygląda pysznie, jakby tak polać nim fryteczki, mniam! :) Papryki takiej klasycznej nie lubię, więc pewnie zastąpiłabym ją chilli, ale poza tym, to przepis bardzo mi się podoba. Może przy okazji robienia pizzy się skuszę :)
OdpowiedzUsuńpolecam, do pizzy też jest idealny
Usuńbardzo podobny sos (dodaję jeszcze papryczkę chilli i w kosteczkę pokrojoną cukinię i nie blenduję bo lubię te warzywka w całości) robię do spagetti bolonese:)
OdpowiedzUsuńa co do keczupu - jestem keczupocholikiem i się z tym nie kryję:P
taką wersję też robimy:)
UsuńO i takie coś lubie ;)
OdpowiedzUsuńJa tez
Usuńmmm uwielbiam zupy, sosy pomidorowe, zwłaszcza te w postaci krem:)
OdpowiedzUsuńmój mąż jest pomidoroholikiem:)
UsuńMoja mama też robi domowy sos pomidorowy ;0
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, a jestem uzależniona od ketchupu, więc pewnie sprawdzę wkrótce ten domowy sposób :)
OdpowiedzUsuń