Łączna liczba wyświetleń

sobota, 24 listopada 2012

Truskawkowa od kuchni vol.2 czyli jabłkowo-kokosowe marzenie:) + bonusik

Uwielbiam wolne wieczory w domu, podczas gdy na dworze ziąb. Umilamy sobie wtedy czas gorącą herbatką i domowymi wypiekami. Dziś przyszedł czas na jabłkowego kruszańca:) Jest to nieco nietypowa forma jabłecznika na kruchym cieście z kruszonką. Nietypowa,bo dodaję do niego wiórki kokosowe, które nadają mu całkiem innego smaku. A więc do dzieła!
Będą nam potrzebne:


1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
½  kg maki wrocławskiej
3 jajka
3 małe słoiki musu jabłkowego( najlepiej domowego)
1 duża łyżka cynamonu
wiórki kokosowe.

Ciasto
Margarynę,cukier, proszek do pieczenia, mąkę, cukier waniliowy i 3 zółtka zagnieść. Następnie ciasto na godzinę odłożyć do lodówki.
Białko z kilkoma łyżkami cukru i łyżką mąki ubijamy na pianę. 

2/3 ciasta rozkładamy na blachę. Na to kładziemy jabłka.


Następnie posypujemy je cynamonem.

Oprószamy kokosowymi wiórkami. (Ja polecam oprószyć solidnie:))  


Teraz rozkładamy pianę z białka.

Na koniec ciasto które nam pozostało drobimy na wierzch:) I wkładamy do pieca na 180 st. na około 30 min.

Gotowe! Teraz kawałek jabłkowo-kokosowego nieba macie dla siebie:)

Smacznego:)

Pozdrawiam,
Truskawkowa Mery:)

Ps.Tak jak obiecałam, dzienniak wyczarowany cieniami Kobo.

 A już jutro pokażę Wam następne kolejne cztery hybrydy, które kupiłam oraz to co z ich pomocą wyczarowałam:)

4 komentarze:

  1. Przez Ciebie zrobiłam się głodna. Od rana chce mi się czegoś kokosowego, ale nie znalazłam białej czekolady z wiórkami. Teraz mam ochotę na ciasto z kokosem, ale nie mam wiórków:D

    OdpowiedzUsuń
  2. no i narobiłaś mi smaka! :< / http://murphose.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Możesz nie wierzyć, ale w mojej kuchni stygnie identyczne ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń